Långfärdsprogrammet

Senareläggs Ven från Klubben

Datum: 
2021-05-13 (Hela dagen) till 2021-05-16 (Hela dagen)

Med tanke på väderprognosen för nästa vecka har vi beslutat oss för att senarelägga turen till Ven över Kristi Himmelsfärd. Det ser ut att bli fortsatt ostadigt väder med mycket regn torsdag och fredag och mycket vind lördags och söndag. Även om vi alltid behöver räkna med att vädergudarna inte riktigt spelar med oss tänker vi att turen blir både säkrare och skönare när luften och vattnet har blivit lite varmare. Inget datum är bestämt, utan vi håller koll på vädersajterna och återkommer när det är läge.
----------------------
Vi tar sikte på att paddla fram och tillbaka till Ven från Klubben (men med möjlighet till att bli hämtade i släp om vädrets makter vill annorlunda).
Fågelavståndet ToR till Ven är ca 75km från klubben, men då vi tänker följa kustlinjen kan den faktiska paddelsträckan nog bli upp till 120km. Turen riktar sig därför till dem som vill få in lite längre paddelpass per dag, 30-40km/dag. Om vädret ser allt för ofördelaktigt ut kommer turen att skjutas till en senare helg.

Ansvarig: Kerstin och Benny

Dagstur Norrut

Datum: 
2021-05-15 (Hela dagen)

Vi avser att paddla runt 25 km (så turen blir medel/svår).

Vi är paddelklara för start från klubben kl 8.00 och paddlar norrut ’så långt som det känns bra’ - och kanske kommer till Lomma Camping lagom till fika… och sedan vänder tillbaka hemåt. Hoppas du vill hänga med då!

Kerstin och Benny

Ivösjön

Datum: 
2021-05-29 (Hela dagen)

Den 29 maj beger vi oss av till Ivösjön för att paddla under dagen. Det blir en bra och enkel start på paddelsommaren. Vi startar i Vånga och paddlar sedan ut till någon av öarna i Ivösjön för lunch och något kaffestopp.

Turen klassas som enkel då vi paddlar på en insjö och vi kan välja olika vägar beroende på väder och vind. Klä dig för en tidig tur, då det kan vara lite kallt i vattnet. Du tar med dig fika och lunch för dagen.

Ansvarig: Niklas Ekman

Matpaddling i Bohuslän

Datum: 
2021-06-03 (Hela dagen) till 2021-06-06 (Hela dagen)

Datum: 2021-06-03 till 2020-06-06, trolig avfärd onsdag eftermiddag

Välkommen till en annorlunda gourmetpaddling där en stor del av paddlingen handlar om att gemensamt utforska vad som går att äta dit vi kommer och hur man kan tillaga det. Det kan handla om örter, lavar, tång, musslor, fisk som vi lyckas fånga. Var och en bestämmer själv hur mycket mat man vill ha med sig ”i reserv” och hur seriöst man vill ta det, idén är att ha kul och lära nytt, inte att det ska vara en hardcore överlevnadstur. Men upplägget innebär att vi naturligtvis paddlar en hel del men också lägger mycket tid på att hitta mat.

För dom som vill ha en försmak på vad som väntar så kommer vi att ha en liten ätligaväxtervandring från klubbhuset direkt efter städdagen den 9 maj kl 14.30.
Förmodligen kommer vi att få covidanpassa både resa, boende och matlag, men det får vi återkomma till. Turen anpassas efter gruppen och väder och vind, men det är oavsett viktigt att du känner dig bekväm i vågor.

Ansvarig: Ulrike och Bengt

Sövdesjön

Datum: 
2021-06-18 17:00 till 2021-06-19 20:00

En utpräglad nybörjar- och ”hygge”tur till Sövdesjön. Vi packar våra kajaker och åker till Sövdesjön redan Fredag efter jobbet där vi hänger runt elden och tältar till Lördagen. På Lördagen paddlar vi så mycket vi orkar och vill.

Ansvarig: Benny och Johan Q

Misterhult Skärgård

Datum: 
2021-07-08 (Hela dagen) till 2021-07-11 (Hela dagen)

Misterhults skärgård strax norr om Oskarshamn är en av de mest paddelvänliga som finns med många öar att välja att cirkla runt och ha som tältläger. Då det är relativt grunt där hittar man inte så mycket övrig sjöfart utan mest andra paddlare, även i högsäsong. Vi utgår troligen från Klintemåla för en tur med tältning, troligen på stenhäll, i den rätt skyddade skärgården.

Troligen liknar turen den som KFÖ gjorde 2017 och som dokumenterats väl på bloggen: http://kfolangfard.blogspot.com/2017/09/misterhult-skargard-10-13-august...

Ansvarig: Anders P och Peter B

Hanö

Datum: 
2021-07-31 (Hela dagen)

Hanö med en bofast befolkning på tolv personer ligger 4 km sydost om Listerlandets spets i Sölvesborgs kommun. Vi utgår från Hörvik eller Nogersund beroende på vindförhållandena och turen är ca 20 km lång inräknat varvet runt ön. På vägen ut ser vi det majestätiska Listerhuvud som reser sig 84 meter över havet. Under pausen på Hanö kan vi beundra utsikten från fyrplatsen som ligger på öns högsta berghäll (60 möh). Andra sevärdheter på ön är hamnen och Bönsäcken. Det finns även möjlighet att se dovhjort som infördes på ön 1956.

Hanöbukten är känd för att kunna bjuda på tuffa förhållanden eftersom den är exponerad för det öppna havet från södra och sydöstra Östersjön. Om vädret är allt för krävande så kommer turledaren bestämma ett alternativt mål.

Ansvarig: Anders J

Roslagen

Datum: 
2021-08-13 (Hela dagen) till 2021-08-22 (Hela dagen)
Långfärd Roslagen 13-22 Augusti
 
Hej alla paddelglada! Nu öppnar vi (A&A) upp för anmälningar till paddling i Roslagen!
 
Detta är en lite längre tur tänkt att ske i norra delen av Roslagen. Tanken är att vi skall utforska det skärgård som finns öster och söder om Gräsö. Detta blir en paddling som sker i en varierad skärgård med både skyddande öar och bebyggelsen nära, men även ute i den yttre skärgården med endast klippor och naturen som granne.
 
Vi kommer bo i tält under hela turen. Första och sista natten kommer ske på Camping plats.
Transport sker med egna personbilar (inget släp) och kajaker på taket.
 
Programmet ser ut enligt nedan:
  • 13/8 (Fredag). Avfärd från klubben kl 10:00
  • 13/8-14/8. Natt på Camping plats
  • 14-21/8. Paddla runt Gräsö primärt östra sidan. Exakt var och hur sker som vanligt efter att vi konsulterat vädergudarna.
  • 21-22/8. Natt på Camping
  • 22/8 Återfärd till Malmö
 
Vi kommer att ha matlag, men detta delar A&A in oss i efter att alla anmälningarna har kommit in.
 
Sista anmälningsdatum 30/7!!! Anmälan sker till: langfard@kforesund.se
I anmälan vill vi att du skriver:
  • Om du har bil, samt om du har möjlighet att ta passagerare och kajaker på/i denna (antal).
  • Om du vill låna klubbkajak. Ge gärna två alternativ
  • Om du har grupputrustning som tält, tarp, kök etc.
  • Annan upplysning som du tror är av vikt för turen.
 
För denna tur gäller: Du ska sedan tidigare ha paddlat flerdagarsturer i tält med klubben och vara trygg med dagsetapper på 20-25 km. Du bör även vara beredd på vågor och vind, även om vi kommer att försöka att anpassa turen efter väder och vind. Vi hoppas på ett stort gäng som tar oss an denna skärgård och en härlig vecka tillsammans. 
 
Välkomna
A&A
(Även kända som Anders Kristensson och Anders J Johansson)
---------------------------------------------------------------------------------------
LÅNGFÄRDS VETT & ETIKETT
 
Det är i princip omöjligt att säga hur dags vi är tillbaka i Malmö efter en långfärd. Vill du vara på den säkra sidan så planera inte in något annat denna dag.
 
På morgonen kan det vara svårt att veta hur vädret blir framåt dagen. Ta med ordentligt med kläder så du slipper frysa alternativt svettas ihjäl. Men också så du har torra kläder att byta om till när vi påbörjar hemresan.
 
Man blir alltid hungrigare än man tror så packa alltid ner lite extra mat och kanske någon liten godsak att knapra på. Glöm inte vatten!
 
På långfärder är vi TILLSAMMANS. Det är mycket viktigt att vi håller ihop, paddlar tillsammans och ser till att alla orkar med dagen. Ingen bör paddla ifrån gruppen utan att meddela de andra i sällskapet.
 
Vi delar på alla kostnader för bilar och släp.
 
För att delta i en endagslångfärd bör du ha deltagit i några av klubbens ordinarie motionspaddlingar. För att delta i en flerdagarslångfärd bör du ha deltagit i en eller flera endagarslångfärder.
 
Anmälan och frågor angående våra långfärder mailar du till langfard@kforesund.se om inget annat anges specifikt för långfärden.

Soluppgångstur från Klubben

Datum: 
2021-08-28 (Hela dagen)

Välkomna på soluppgångspaddling med frukost. Lördagen den 28/8

Morgonen är underbar!
Enda nackdelen är att det kommer vid en sådan obekväm tid på dagen.

Vi sitter klara i kajakerna för avfärd kl 05.30 för att förhoppningsvis få njuta av en stilla morgon på
havet när solen går upp strax efter kl 6. Vi planerar att paddla till Sibbarp (t.o.r 14 km, ca 3 timmars
paddling) och där äta medhavd frukost. Morgondopp för den som vill.

Ta själv med dig vad du vill ha att äta och dricka till frukost.

Vi planerar vara tillbaka på klubben innan lunch.

Om det skulle bli dåligt väder så skjuts turen upp. Vi tar ett beslut kl 20 dagen innan och meddelar er
via mail om turen skjuts upp.

Anmälningsinfo har gått ut via mail.

Ansvarig: Anna-Lena och Åse

Tjärö med MKK

Datum: 
2021-09-03 (Hela dagen) till 2021-09-05 (Hela dagen)

Vi kommer att ha Tjärö som bas och sedan göra dagsturer. Tanken är att dela upp oss i 2-3 grupper, som paddlar olika distanser och olika långt ut i skärgården, men att vi sedan återsamlas på Tjärö för gemensamt middags- och kvällshäng.

Vi tältar tillsammans på Tjärö, vilket kostar 75 SEK/pers/natt (men då ingår dusch och toalett). Det finns även hotell och Vandrarhem på ön för den som absolut vill sova inne (i mån av lediga rum såklart) - Tjärö och STF Tjärö.Vi möts på klubben klockan 1300 på Fredagen för att packa kajaker och våra pinaler, men det kommer finns en möjlighet att ansluta senare på kvällen ute på Tjärö för de som inte kan ta ledigt från jobbet (den andra mötestiden från klubben bestäms av dem som åker sent).Klart att du vill följa med! Anmäl dig senast Måndagen den 29/8 genom att skriva ett e-post till langfard@kforesund.se, och glöm inte att ange:

• Om du har bil och hur många kajaker du eventuellt kan ta på taket.

• Har bilen dragkrok?

• Hur du ställer dig till samåkning i dessa Coronatider?

• Om du möter upp klockan 1300, eller om du vill åka efter jobbet.

• Om du vill låna en av klubbens kajaker och i så fall vilken (ange även andrahandsalternativ).MVH,

/Johan Qvist och Långfärdsektionen på KFÖ

Stenshuvud

Datum: 
2021-09-18 (Hela dagen)

Häng med till Skånes östra sida!
Lördagen den 18 september paddlar vi i området kring Stenshuvud.
Planen är att paddla Kivik-Vik tur-retur - en sammanlagd sträcka på cirka 2 mil.
Ta med ditt goda humör och mat och dryck för en heldag på vattnet.
Anmäl dig senast onsdagen den 15 september till annegretheholt@gmail.com
Ange i anmälan om du kan ställa upp med bil/bil med takräcke/bil med krok samt hur du förhåller dig till medpassagerare. Meddela också om du vill låna klubbkajak och i så fall vilken (ange gärna två alternativ).

Hjärtligt välkomna önskar Anne-Grethe och Anders K.

Köpenhamn

Datum: 
2021-10-02 (Hela dagen)

Vi lastar båtarna och tar oss över till Köpenhamn, där det blir en stadspaddling vinklat mot kultur och arkitektur. Häng med och upptäck stan från vattnet!

Ansvarig: Anders J

Säsongsavslutning på Åsnen

Datum: 
2021-10-15 (Hela dagen) till 2021-10-17 (Hela dagen)

Uppskattad favorit får repris från förra året. Vi återvänder till Åsnen, en av Sveriges yngsta nationalparker, och tillika Smålands andra största sjö med en vacker och grund insjöskärgård på ca tusen småöar. Sjösystemet är beläget i södra Småland och omtyckt av såväl paddlare som vandrare.

Vi har hyrt rättarbostaden på Getnö Gård där vi bor, umgås och lagar god mat tillsammans i en mysig miljö.

Avfärd från Malmö fredag eftermiddag/kväll, hemkomst söndag kväll.

Ansvarig: Anders P och Ulrike

Sälsafari på Måkläppen

Datum: 
2021-11-13 (Hela dagen)

I november, när sälskyddet på Måkläppen har upphörd för i år, åker vi på sälsafari vid näset. Måkläppen är väldigt exponerat för både vind och vågor så man bör känna sig bekväm i vågor och vind för att verkligen få utbyte av turen. Det har även hunnit bli ganska kallt i vattnet så det är nästan ett måste att man har torrdräkt för att delta på turen. Skulle det bli alltför besvärliga vindförhållanden så ställer vi in turen och gör ett nytt försök helgen efter istället.

Ansvarig: Johan Q

Luciapaddling med MKK

Datum: 
2021-12-13 17:30 till 21:00

Plocka fram tomteutstyrseln, Luciakronan eller kanske klä dig som pepparkaksgubben. Möt sen upp på klubben för att pynta din kajak inför Luciapaddlingen som genomförs tillsammans med MKK och Roddklubben. Efteråt värmer vi oss med lussefika på en av klubbarna.

Ansvarig: Åse