Långfärdsprogrammet

Kävlingeån

Datum: 
2018-04-21 (Hela dagen)

Årets första långfärd går på sträckan mellan Gårdsstånga och Vombsjön på Kävlingeån. På denna sträcka finns det inga lyft förutom precis vid Vombsjön, och ån slingrar sig genom landskapet som i huvudsak består av landbruksmark. Detta är en tur på cirka 20 km som passar sig utmärkt för att komma igång med årets paddling. Så här på vårkanten hoppas vi också på att få kunna se ett rikt fågelliv längs färden. Det finns även möjligheten att det blir en liten tur på Vombsjön.

Södra Fyn i Danmark

Datum: 
2018-05-10 (Hela dagen) till 2018-05-13 (Hela dagen)

Långhelgen 10-13 maj går turen till södra Fyn där det finns fina paddelvatten i det sydfynska öhavet som det så vackert kallas. Vi kör gemensamt torsdag morgon från Malmö med siktet inställt mot Svendborg. Väl i Svendborg ser vi till att få mat i magen, antingen medhavd eller på någon matställe i stan, innan vi gör något annat. Vädret avgör om vi utgår från Svendborg eller om vi kör ut på ön Tåsinge och lägger i där istället. Under helgen tältar vi ute på öarna, men märk väl att man inte kan tälta var man vill utan endast på utsedda platser. Matlagning kör vi gemensamt och det är inte omöjligt att vi också hittar och äter på någon hamnkrog ute på öarna. Vi kommer åter till bilarna på söndag mitt på dagen för att inte komma hem till Malmö alltför sent. Vissa delar av öhavet är relativt skyddade men det är även stora delar som är väldigt exponerande för väder och vind. Man bör därför ha god paddelvana för att delta på turen. Vill man veta mer om vad området har att erbjuda så kan man bl.a. kika på denna sida https://www.visitsvendborg.dk/svendborg/natur/kajak-i-det-sydfynske-oeha...

Ven (backup Lödde å)

Datum: 
2018-05-26 (Hela dagen)

Vi utgår från stranden norr om hamnen i Borstahusen. Under turen kommer man kunna se Vens unika topografi på nära håll med branter som går rakt ner i havet. Vi kommer antagligen göra ett av stoppen nära Vens norra udde och fika med utsikt upp mot sundet mellan Helsingborg och Helsingör. Ett annat fikastopp kan tänkas vid Kyrkbacken hamn och strand, där den som inte skyr vårens låga vattentemperaturer kan ta sig ett dopp från den fina sandstranden. Turens längd är cirka 22 km. Paddlingen runt själva Ven brukar vara odramatisk, men eftersom det ofta är vågor i sundet mellan Ven och fastlandet bör du vara beväm i vågar. Bedöms det blåsa för mycket är en backuplösning att paddla från Löddeköpinge till Vikhög/Barsebäckshamn, och leka i vågorna.

Södra Vänern

Datum: 
2018-06-02 (Hela dagen) till 2018-06-06 (Hela dagen)

Följ med på skärgårdspaddling i dricksvatten! Ekens skärgård runt Kållandsö i södra Vänern är en skärgård med både kulturliv och vildmark med mindre tryck än våra mest besökta skärgårdar. Paddlingen är tänkt att vara en ganska lugn paddling. Vi tänker att vi sover i tält och lagar vår egen mat. Även om Vänern är känd för att kunna blåsa upp på kort tid, vilket innebär att du ska ha ett visst mått av våg- och vindvana, så kan vi också anpassa paddlingen till gruppens förutsättningar. Och så är det faktiskt så att man kan dricka vattnet som i en fjälljokk…

Långtur från klubben (preliminärt datum)

Datum: 
2018-06-09 (Hela dagen)

I år tänker vi testa ett nytt format av långfärder som utgår från klubben och som får sina datum spikade bara några dagar i förväg. Vädret och intresset är de största avgörande faktorerna för exakt vilken dag det blir – det skulle också kunna bli söndag 10/6. Detta är också ett idealt tillfälle att prova på långfärd och något längre distanser för dig som inte har varit med på långfärd tidigare! 

Midsommar i Blekinge östra skärgård

Datum: 
2018-06-21 16:00 till 2018-06-24 19:00

Midsommarturen i år går åter till Blekinge östra skärgård, där vi har bokat tre stycken stugor på en campingplats på ön Senoren. Det går även bra att tälta, om man så föredrar, samt att ta med familjen. Dagsturernas längd anpassas efter gruppen och väderförhållandena. Ett mindre midsommarfirande med midsommarstång och dans kommer finnas på campingen samt på grannön Sturkö, dit man kan ta sig med t.ex. cyklar som går att låna. Vi lämnar Malmö redan på torsdag (21/6) kväll och är tillbaka söndag eftermiddag alternativt kväll.

Norra Göteborgs skärgård

Datum: 
2018-07-05 15:00 till 2018-07-08 20:00

Vi ska försöka ta oss ut från Kyrkesund på Tjörn. Härifrån tar vi oss sedan en tre-dagars tur i Skärgården vid Tjörn och Orust. Paddlingen kommer att vara på västkusten och kan bjuda på stilla underbara dagar, men även tufft väder och då en del vågor. Detta innebär att du ska känna dig trygg med vågor och större hav. Givetvis avnjuter vi helgen i tält. För att hinna med denna tur så tjuvstartat vi helgen redan på eftermiddagen den 5:e vid kl 15. Vi paddlar sedan framtill söndag lunch, för att hinna hem innan det är helt mörkt den 8e.

Plane spotting (backup Ålabodarna)

Datum: 
2018-07-21 (Hela dagen)

Lördagen den 21 juli kör vi över bron mot Amager Strandpark som är ett stort friluftsområde precis norr om Kastrup. Vi lägger i vid Kajakhotellet och sedan blir det vädret som bestämmer hur vi paddlar. Planen är att starta norrut mot Marieholms Havn där vi äter lunch på eller utanför Restaurant Lynetten. Vi vänder sedan söderut och paddlar, med fikastopp om vi behöver det, tills vi når Kastrups flygplats. Har vi tur med väder och vind kan vi här njuta av att ligga precis under planens riktning vid start, alternativ landning. Det är en helt fantastisk känsla att se planen komma emot en, höra motorernas dånande och nästan få landningshjulen i hårbottnen! När vi spanat färdigt och eventuellt rundat fyren så tar vi oss tillbaka mot Kajakhotellet igen. Under turen kan vi njuta av danskt strandliv så ta med badkläder! Längden på turen kommer vara cirka 20-25 km. Vid väder som inte lämpar sig för paddling på den danska sidan vänder vi Danmark ryggen och kör istället norrut från Malmö och lägger i och paddlar längs kusten i höjd med Ålabodarna.

Prova på kajakpolo i Köpenhamn

Datum: 
2018-08-18 (Hela dagen)

Vi provar, under 2 timmar, på kajakpolo hos Københavns Kajakpoloklub. Riktiga polokajaker på riktig bana. Som Dansken säger: "Kajakpolo er en action-sport med fuld fart på. Det er en holdsport hvor 5 spillere på hvert hold skal score på mål der hænger ca 2 meter over vandet. Der spilles på en bane på 35x23 m og en kamp varer 2x10 minutter." Efteråt låter vi adrenalinet sakta lämna kroppen under någon form av gemensamt Danskt Hygge som planeras senare. Vi tar tåget till Köpenhamn och polospelandet sker rätt centralt strax intill Christiania, ganska nära metron. 

Tjäröfestivalen

Datum: 
2018-09-07 (Hela dagen) till 2018-09-09 (Hela dagen)

Vår alldeles egen förening har tagit över stafettpinnen och ordnar festival på Tjärö i september! Det kommer bli turpaddlingar, kurser med olika inriktningar och nivåer, prova på av surfski och SUP, kajak- och paddelverkstad, och såklart god mat och mysig gemenskap. För att delta i festivalen köper du biljett på www.deltaga.nu/tavlingar/visa/114. I priset ingår all mat, tältplats och deltagande i programmet. Föredrar du att bo inomhus kan du kan boka in dig på Tjärös hotell och vandrarhem. Mer information om festivalen finns på festivalens hemsida, www.tjäröfestivalen.se, och på Facebook, www.facebook.com/tjarofestivalen. 

Stora Lee i Värmland

Datum: 
2018-09-29 (Hela dagen) till 2018-10-03 (Hela dagen)

På lördag morgon bär det av norrut till Stora Lee i södra Värmland, mot höst- och insjöpaddling när den är som bäst. 365 öar ger en skärgårdskänsla med chans att se vilda djur så som fiskgjuse, bäver, älg, varg mm. Det finns även möjlighet för en kombinerad paddlings- och vandringstur. Boendet är inomhus i två enkla stugor som ligger inbäddade i värmländska skogen och har gångavstånd till Stora Lees fina paddelvatten. 

Kullen (backup Stens huvud)

Datum: 
2018-10-13 (Hela dagen)

Vi hoppas kunna ta oss hela vägen från Mölle till Arild eller tvärtom beroende på väder och vind. Vi kollar på Nimis och om vädret så tillåter kan vi även paddla genom grottor. Turen är, beroende på vädret, 14–20 km. Det kan vara väldigt livligt, blåsigt och stökigt runt Kullen så man bör känna sig bekväm med vind och lite större vågor för att få glädje av dagen. Med tanke på att det redan är kallt i vattnet och inte går att komma iland överallt så är det bra om man har torrdräkt eller åtminstone våtdräkt. Om väderförhållanden inte alls passar en havspaddling så är backup-planen Stens huvud.

Listerby skärgård

Datum: 
2018-10-26 16:00 till 2018-10-28 20:00

Listerby skärgård ligger i Blekinge mellan Karlskrona och Ronneby. En något mindre men väldigt fin skärgård som även ligger rätt skyddad, vilket gör den speciellt lämplig som säsongsavslutning då det redan hunnit bli kallt i vattnet. Oavsett så är dock paddelvana och torrdräkt viktiga på denna tur. Vi kommer bo i nybyggda stugor direkt vid havet på Ronneby havscamping. Stugorna har golvvärme så vi har det varmt när vi kommer tillbaks från våra dagsturer i skärgården. Vi åker på fredag eftermiddag/kväll, för att kunna börja paddla på lördagsmorgon, och åker hem sent på söndag eftermiddag.

Sälsafari på Måkläppen

Datum: 
2018-11-10 (Hela dagen)

I november, när sälskyddet på Måkläppen har upphörd för i år, tänker vi gå på den numera nästan klassiska sälsafarin vid näset. Måkläppen är väldigt exponerat för både vind och vågor så man bör känna sig bekväm i vågor och vind för att verkligen få utbyte av turen. Det har även hunnit bli ganska kallt i vattnet så det är nästan ett måste att man har torrdräkt för att delta på turen. Skulle det bli alltför besvärliga vindförhållanden så ställer vi in turen och gör ett nytt försök helgen efter istället. 15-20 km beroende på startpunkt

Luciapaddling

Datum: 
2018-12-13 17:30 till 21:00

Plocka fram tomteustyrseln, Luciakronan eller kanske klä dig som pepparkaksgubben. Möt sen upp på klubben för att pynta din kajak inför Luciapaddlingen som genomförs tillsammans med MKK och Roddklubben. Efteråt värmer vi oss med lussefika på en av klubbarna.