Långfärdsprogrammet

Långfärd Helge å

Datum: 
2017-04-22 (Hela dagen)

Årets första långfärd går till Helge å i Vattenriket. Detta är en tur som passar utmärkt för att komma igång med årets paddling, och sträckan kan anpassas efter gruppen.  Med lite (eller snarare mycket) tur får vi sikte på den ena eller andra försenade tranan, men oavsett så bjuder turen på ett rikt fågelliv så här på vårkanten.

Ansvarig: Johan Heander och Ulrike Richter

Långfärd Isefjorden och Orö i Danmark

Datum: 
2017-05-13 (Hela dagen)

I maj tar vi oss över bron för att göra en dagstur i Danmark, på Isefjorden. Fjordens namn härstammar från det gamla namnet för tumlare, “iser”, och än idag finns det chans på att se tumlare och även säl, samt en mängd sjöfåglar och tornfalkar under en tur på fjorden. Vi samlas för tidigt avfärd på klubben och siktar på att ta oss runt Orø, en tur på 20–25 km.

Ansvarig: Anders Kristensson och Ulrike Richter

Fulltecknad!!! (Långfärd till Nærøyfjorden)

Datum: 
2017-06-03 (Hela dagen) till 2017-06-10 (Hela dagen)

Paddling- och vandringstur med tältövernattningar för den mer erfarna paddlaren.
Vi tänker oss att paddla Flåm – Gudvangen tur och retur. Det är en sträcka på 
ca 75km som delas upp i olika etapper.

Långfärd midsommar i Blekinges östra skärgård

Datum: 
2017-06-22 16:00 till 2017-06-25 19:30

Midsommarturen i år går till Blekinge östra skärgård, där vi har bokat tre stycken stugor på en campingplats på ön Senoren. Det går även bra att tälta, om man så föredrar, samt att ta med familjen. Dagsturernas längd anpassas efter gruppen och väderförhållandena.

Ett mindre midsommarfirande med midsommarstång och dans kommer finnas på campingen samt på grannön Sturkö, dit man kan ta sig med t.ex. cyklar som går att låna. För den historiskt intresserade går det även att besiktiga Kungsholmens Fort, en del av Karlskronas yttre befästningar, eller gå kulturstigen på Tjurkö, där det förr var stort med stenbrott och stenhuggeri.

Vi lämnar Malmö på torsdag kväll och är tillbaka söndag eftermiddag alternativt kväll.

Ansvarig: Ulrike Richter

Långfärd från klubben och söderut

Datum: 
2017-07-15 (Hela dagen) till 2017-07-16 (Hela dagen)

I år hoppas vi på att vinden blåser åt rätt håll, så att det verkligen bär av söder-/västerut denna gång. Vi paddlar så långt vi känner för och övernattar i tält där det passar oss och är möjligt. Siktet är inställt på att ta oss genom Falsterbokanalen för att paddla en bit längs sydkusten också. Upphämtning sker i slutet på dag 2 när vi är nöjda. Alternativt kan man ordna egen transport redan på lördagkvällen. Skulle det blåsa kraftiga ostliga vindar får vi väl vända kappan efter den och paddla norrut i stället…

Ansvarig: Bengt Selander

Preliminärt Prova på kajakpolo i Köpenhamn

Datum: 
2017-07-29 (Hela dagen)

Vi provar, under 2 timmar, på kajakpolo hos Københavns Kajakpoloklub. Riktiga polokajaker på riktig bana. Som Dansken säger: "Kajakpolo er en action-sport med fuld fart på. Det er en holdsport hvor 5 spillere på hvert hold skal score på mål der hænger ca 2 meter over vandet. Der spilles på en bane på 35x23 m og en kamp varer 2x10 minutter." Efteråt låter vi adrenalinet sakta lämna kroppen under någon form av gemensamt Danskt Hygge som planeras senare.

Vi tar tåget till Köpenhamn och polospelandet sker rätt centralt strax intill Christiania, ganska nära metron. Notera: Bokningen av detta event har ännu inte konfirmerats från poloklubben.

Ansvarig: Anders Petersson

Långfärd Ostkusten/Misterhult

Datum: 
2017-08-10 15:00 till 2017-08-13 21:00

Vi tar oss till Misterhult-Klintemåla, ja en liten justering i reseplanen men samma underbara skärgård. Från Klintemåla tar vi oss ut bland kobbar och skär. Till största del så blir det paddling i skärgården även om vi söker oss ut till de yttersta skären om väder och vind tillåter.

Då det blir fulla paddlingsdagar så bör du ha varit ute på en längre dagstur om du ska med. Sedan det allra bästa, vi avnjuter helgen i tält så att vi har möjlighet att stanna på de soligaste/vackraste platserna.

 

För att hinna med denna tur så tjuvstartat vi helgen redan på eftermiddagen den 10:e. Avfärd kl 15, de som kan får gärna vara på plats vid lunchtid. Meddela det vid din anmälan, tack.

Vi paddlar sedan framtill söndag lunch, för att hinna hem innan det är helt mörkt den 13:e

Ansvarig: Niklas Ekman

Långfärd Hanö

Datum: 
2017-08-26 (Hela dagen)

Lördagen den 26 augusti är det dags för klubbens nästa långfärd som ska ta oss till Hanö, som är en 2 kvadratkilometer stor ö som ligger 4 km sydost om Listerlandets spets i Sölvesborgs kommun. Vi utgår från Hörvik eller Nogersund beroende på vindförhållandena och turen är totalt ca 20 km lång inräknat varvet runt ön. På vägen ut ser vi det majestätiska Listerhuvud som reser sig 84 meter över havet. Under pausen på Hanö kan vi beundra utsikten från fyrplatsen som ligger på öns högsta berghäll (60 meters stigning från havet). Det finns även möjlighet att se dovhjort som infördes på ön 1956.

Hanöbukten är känd för att kunna bjuda på tuffa förhållanden eftersom den är exponerad för det öppna havet från södra och sydöstra Östersjön. Om vädret är allt för krävande så är backup-planen att paddla på Immeln istället.

Ansvarig: Anders J Johansson och Jan Celander

Långfärd Södra Fyn i Danmark

Datum: 
2017-09-14 16:00 till 2017-09-17 21:00

Turen går till Svendborg på södra Fyn där det finns fina paddelvatten. Vi kör redan torsdag kväll från Malmö med siktet inställt mot Svendborg Sund camping. Där kan man antingen tälta eller boka stuga. Under resten av helgen tältar vi ute på öarna och vi kommer åter till Svendborg på söndag mitt på dagen. Planen är att inte komma hem till Malmö alltför sent.

Ansvarig: Carol Vågeteg

Långfärd Kullen

Datum: 
2017-10-07 (Hela dagen)

Vi hoppas kunna ta oss hela vägen från Mölle till Arild eller tvärtom beroende på väder och vind. Vi kollar på Nimis och om vädret så tillåter kan vi även paddla genom grottor. Turen är, beroende på vädret, 14–20 km.

Det kan vara väldigt livligt, blåsigt och stökigt runt Kullen så man bör känna sig bekväm med vind och lite större vågor för att få glädje av dagen. Med tanke på att det redan är kallt i vattnet och inte går att komma iland överallt så är det bra om man har torrdräkt eller åtminstone våtdräkt.

Om väderförhållanden inte alls passar en havspaddling så är backup-planen Östra Ringsjö.

Ansvarig: Anders Kristensson

Långfärd Listerby skärgård

Datum: 
2017-10-27 16:00 till 2017-10-29 21:00

Listerby skärgård ligger i Blekinge mellan Karlskrona och Ronneby. En något mindre men väldigt fin skärgård som även ligger rätt skyddad, vilket gör den speciellt lämplig som säsongsavslutning då det redan hunnit bli kallt i vattnet. Oavsett så är dock paddelvana och torrdräkt viktiga på denna tur.

Vi kommer bo i helt nybyggda stugor direkt vid havet på Ronneby havscamping. Stugorna har golvvärme så vi har det varmt när vi kommer tillbaks från våra dagsturer i skärgården. Vi åker på fredag eftermiddag/kväll, för att kunna börja paddla på lördagsmorgon, och åker hem sent på söndag eftermiddag. 

Ansvarig: Anders Kristensson

Långfärd Sälsafari på Måkläppen

Datum: 
2017-11-11 (Hela dagen)

I november, när sälskyddet på Måkläppen har upphörd för i år, tänker vi gå på den numera nästan klassiska sälsafarin vid näset. Måkläppen är väldigt exponerat för både vind och vågor så man bör känna sig bekväm i vågor och vind för att verkligen få utbyte av turen. Det har även hunnit bli ganska kallt i vattnet så det är nästan ett måste att man har torrdräkt för att delta på turen.

Skulle det bli alltför besvärliga vindförhållanden så ställer vi in turen och gör ett nytt försök helgen efter istället. 15-20 km beroende på startpunkt.

Ansvarig: Anders Kristensson

Luciapaddling

Datum: 
2017-12-13
17:00 till 21:00

Plocka fram tomteustyrseln, Luciakronan eller kanske klä dig som pepparkaksgubben. Möt sen upp på klubben för att pynta din kajak inför Luciapaddlingen som genomförs tillsammans med MKK och Roddklubben. Efteråt värmer vi oss med lussefika i vår mysiga klubblokal.